המשנה ליועמ"ש על פרשיית דומא: "אכן ננקטו צעדים חריגים"

    איתי גדסי | צילום: משרד המשפטים No Comments on המשנה ליועמ"ש על פרשיית דומא: "אכן ננקטו צעדים חריגים"
    13:30
    17.05.24
    קובי פינקלר No Comments on קצינים מספרים על קרבות ג'בליה: "הלחימה האלימה ביותר"

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    וועדת החוקה של הכנסת האריכה בשנה את הוראת השעה המאפשרת לגורמי החקירה להשהות הבאת חשוד בעבירות ביטחון לביהמ"ש, עד 96 שעות. ולהסמיך את ביהמ"ש להאריך את מעצרו שלא בנוכחות החשוד.

    החוק הקיים, מאפשר בתנאים מסוימים, השהיית הבאת עצור לפני שופט, מעצר חשוד לתקופות ארוכות יותר ממעצר חשוד בעבירות אחרות, דיון בהארכת מעצר חשוד שלא בנוכחותו. החוק מחייב את שירותי הביטחון להגיש לוועדה דו"ח חצי שנתי על השימוש שעושים שירותי הביטחון בחוק זה.

    המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד רז נזרי אמר "מתוך 200 עצורים רלוונטיים בשנת 2014 עפ"י הדין בישראל, נעשה שימוש באחד מסעיפי החוק על 23 עצורים, שהם כ-12.5% מסך העצורים. זה נתון גבוה ביחס לשנים קודמות. בשנה זו, עד היום, יש ירידה משמעותית בשימוש בסעיפי חוק זה. מתוך 341 נחקרים, נעשה שימוש בסעיפי החוק רק 7 נחקרים שהם כ-כ-2%, לא כולל החשודים בפרשיה המדוברת.

    לדברי נזרי, "הנתונים מראים שהשב"כ עושה בכך שימוש מושכל ומאופק. הם עושים שימוש בכלי המיוחד הזה לשם מניעת פגיעה בחיי אדם. אנו סבורים שההצעה מאזנת בין הפגיעה בחיי אדם, לזכות חשוד לפגוש עו"ד". במענה לשאלת ח"כ רויטל סויד בעניין מעצר קטינים בעבירות בטחון אמר נזרי "בכוונה אין החרגה בחוק. יש החרגה ברמת השימוש הזהיר שלנו". לשאלת חברי הכנסת מה נהוג בעולם, אמר נזרי "אני יכול לגלות לכם שמדינות בעולם מבקשות ללמוד מאיתנו על חוקים ועל השימוש שלנו בחוק למניעת טרור".

    בנושא החקירה המדוברת אמר נזרי, "בניגוד לפרסומים שהיו בתקשורת, אף שאיני יכול להתייחס במפורט, אוכל רק לומר שאין חקירות במחשכים, השב"כ לא מעלימים אנשים. כל הפעולות מלוות ע"י פרקליטות המדינה, וחלקם אף באישור היועמ"ש לממשלה. נזרי הודה "בפרשה זו אכן ננקטו צעדים חריגים, שימוש בסעיפים מהחוק הנדון. יש לכך גם בקרה שיפוטית. בין היתר אמש בבית המשפט העליון. במענה לשאלת ח"כ אורי מקלב אמר נזרי "נותנים להם להניח תפילין ולהדליק נרות. שוחחתי באופן אישית עם מנהל המתקן בו הם עצורים. "טרור זה טרור" אין חוק טרור לערבים וחוק טרור ליהודים. לצערנו יש גם טרור יהודי חמור שמצדיק לעתים שימוש בכלים הללו, אף שכמובן הפרופורציות וההיקף שונים לחלוטין והטרור הערבי הוא בהיקפים ועוצמות גדולים פי כמה וכמה ואנחנו פועלים ליצירת כלים משפטיים מתאימים למאבק בו".

    השינויים בחוק

    השהיית הבאת העצור לפני שופט: הסעיף מאפשר לרשויות החקירה להשהות את הבאת החשוד לפני שופט אחר מעצרו, לתקופה מירבית של 96 שעות. בכל שלב של ההשהיה (עד 48 שעות, עד 72 שעות, ועד 96 שעות), נקבעו עילות מחמירות להפעלת הסמכות, וכן דרוש אישור של דרג בכיר להשהיה.

    מעצר על ידי בית המשפט: סעיף זה קובע כי על אף ששופט רשאי לצוות על מעצרו של חשוד לצורכי חקירה בכל עבירה "רגילה" לתקופה שלא עולה על 15 ימים, בעבירות ביטחון, הוא יהיה רשאי לצוות על מעצר לתקופה של עד 20 ימים, אם שוכנע כי קיימת אפשרות קרובה לוודאי לסיכול של מניעת פגיעה בחיי אדם; בנוסף, על אף ששופט רשאי להאריך את מעצרו של חשוד בכל עבירה לתקופה שלא עולה על 15 ימים כל פעם, ולתקופה כוללת שלא עולה על 30 ימים, אלא אם ביקש היועץ המשפט לממשלה להאריך את המאסר מעבר לכך, בעבירות הביטחון, יהיה רשאי השופט להאריך את מעצרו של חשוד לתקופה כוללת שלא עולה על 35 ימים ללא בקשה מיוחדת של היועץ המשפטי לממשלה.

    דיון בהארכת מעצרו של העצור שלא בנוכחותו: הסעיף מאפשר, במקרים נדירים, לקיים דיון בהארכת מעצרו של עצור החשוד בעבירות ביטחון שלא בנוכחותו. אם השופט שהורה על מעצרו של החשוד בנוכחותו הורה על מעצר לתקופה הקצרה מ-20 ימים, ובתוך 20 הימים מיום מעצרו, יש צורך, לדעתו של ראש אגף החקירות בשב"כ, להאריך את מעצרו שלא בנוכחותו, שכן "אם תופסק החקירה קיימת אפשרות קרובה לוודאי לסיכול של מניעת פגיעה בחיי אדם", רשאי שופט של בית המשפט העליון, לבקשת ראש אגף החקירות ובהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לקיים דיון שלא בנוכחות העצור ולהאריך את מעצרו. כל הארכה כאמור לא תעלה על 72 שעות כל אחד. סך כל התקופות שיוארכו ללא נוכחות העצור, לא יעלה על 144 שעות. ובכל מקרה, סך תקופת המעצר לא יעלה על 20 הימים ממועד הדיון שהתקיים בנוכחותו.

    החלטת בית משפט שהתקבלה בדיון שהתקיים שלא בנוכחות עצור בעבירת טרור חמורה, תובא לידיעת העצור בהקדם האפשרי, אלא אם כן הורה בית המשפט אחרת, לבקשת נציג המדינה, אם שוכנע כי יש בכך כדי לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם.

    מניעת פגישה של עורך דין עם יותר מעצור אחד באותה חקירה סעיף זה יאפשר למשטרה ולשב"כ למנוע פגישה של עצור החשוד בעבירת טרור חמורה עם עורך דינו, אם עורך הדין (או עו"ד אחר ממשרדו) מבקש להיפגש עם כמה עצורים הנחקרים באותה חקירה, והפגישה עלולה לשבש את החקירה. מניעת הפגישה תהיה לתקופה של עד 30 ימים, ואפשר שתהיה לתקופה העולה על 30 ימים, באישור היועץ המשפטי לממשלה. ואולם יותר לעצור להיפגש עם עו"ד אחר.



    0 תגובות